14.10.12

Fortune Roaches

Οι παλιοί, καλοί χασικλήδες δεν παίρνουν έτοιμες τζιβάνες.
Τις κόβουν από εισητήρια, κατεστραμμένες συσκευασίες Rizla και οτιδήποτε άλλο μπορεί να περάσει για τζιβάνα ανά πάσα στιγμή.
Στην αρχή ούτε εγώ έπαιρνα. Αλλά κάποια στιγμή λες "Αφού το κάνω που το κάνω, ας το κάνω σωστά". Άσε που πια το να πίνεις μπάφο έχει απενεχοποιηθεί τόσο πολύ που πουλάνε έτοιμες ready-to-rip τζιβάνες στα περίπτερα μαζί με τα υπόλοιπα παραφερνάλια για το πιώμα (grinders, blunts, τα πάντα).
Σε επόμενα post θα αναφερθώ εκτενέστερα στα παραφερνάλια αυτά και στις συνήθειες και τις τελετουργίες του πιώματος ανά περιοχή ή ανά τάξη.
Στο θέμα μας τώρα.

Μια μέρα αγόρασα ένα πάκο τζιβάνες και όταν πήγα να φτιάξω μια συνειδητοποιήσα ότι έγραφε κάτι πάνω. 
Κοίταξα και τις υπόλοιπες και όλες είχαν κι από ένα απόφθεγμα γραμμένο πάνω τους.
Το τι αποφθέγματα ήταν αυτά μπορείτε να το φανταστείτε. Από θυμοσοφίες του στυλ "We are all one", μέχρι κλισέ τύπου "Don't worry, be happy!"
Κάτι σαν fortune cookies σε τζιβάνες. Fortune roaches τα ονόμασα.
Η αλήθεια είναι ότι αν ένας νηφάλιος άνθρωπος τα διάβαζε αυτά θα τα έβρισκε από γραφικά μέχρι αστεία. Και εγώ έτσι τα βρήκα, μέχρι που διάβασα ένα στην κατάλληλη φάση.

Είχαμε φάει brownies, και είχαμε ξεφύγει τελειώς. Δεν εννοώ απλώς την είχαμε ακούσει, έφτανε στα όρια της ψυχεδέλειας η μαστούρα. Γαμώ τις φάσεις τέλοσπάντων.
Παρ'όλα αυτά ένιωθα μια ανάγκη να στρίψω γιατί νόμιζα, λανθασμένα, ότι μου έφευγε σιγά-σιγά.

Δίπλα μου ήταν ο Τεν ο οποίος δεν πίνει γενικά και ήταν η πρώτη φορά που έτρωγε brownies.
Όπως είναι λογικό, είχε φάει τεράστια φρίκη και είχε αγχωθεί!
Δεν μπορώ να ελέγξω το κεφάλι μου, έλεγε, ξεφεύγω και δεν συνειδητοποιώ όλη την ώρα ότι είμαι εδώ. Σαν να βουτάω στις σκέψεις μου. Είναι τρομακτικό!

Προσπαθούσα να τον κάνω να ηρεμήσει, να του μιλήσω λογικά, αλλά δεν με ένιωθε και πολύ.
Οπότε, γύρισα στη δουλειά μου και είπα να φτιάξω μια τζιβάνα. Τότε είδα ότι ήταν μια απ'τις fortune roaches που έιχα πάρει. Πάνω της έγραφε: You are now here, so be here now.

Όταν το διάβασα, η ιδιοφυία της μου τρύπησε τον εγκέφαλο! Μπορεί να νομίζετε ότι υπερβάλλω, μπορεί να μην πιάνετε το τεράστιο νόημά της, ειδικά αν είστε sober, αλλά παρτε μια στιγμή και σκεφτείτε τι λέει: Τώρα είσαι εδώ, οπότε ας είσαι εδώ τώρα!

Ενθουσιάστηκα που αυτή η τζιβάνα έσκασε αυτή τη στιγμή και το λέω στον Τεν!
Κοίτα τι γράφει εδώ ρε! Νιώσ'το!
Ο Τεν το πήρε και το διάβασε. Μου το είπε δυο-τρεις φορές, εγώ του το επανέλαβα μεταφρασμένο, και αμέσως ηρέμησε!
Ναι ρε μαλάκα! Αυτό είναι! Είσαι εδώ τώρα, οπότε ας είσαι εδώ τώρα! Αυτό στέκει για όλη σου τη ζωή ρε! Γιατί να ζούμε στο παρελθόν ή το μέλλον, γιατί να αγχωνόμαστε? Αφού είμαστε εδώ, γιατί να μην είμαστε εδώ?
Αυτά είπε ο Τεν και ηρέμησε. Χαλάρωσε. Κι ευχαριστήθηκε τη μαστούρα του όπως έπρεπε.

Η όλη φάση μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Τις επόμενες μέρες έδειχνα τη τζιβάνα αυτή σε διάφορους για να δω αν θα νιώθανε την ίδια επιφοίτηση με τον Τεν, αλλά μάταια.
Οι πιο πολλοί την βρήκανε από προφανή μέχρι ηλίθια.
Αλλά εκεί είναι η ομορφία του μπάφου. Σε κάνει να βλέπεις με διαφορετικό μάτι τα πράγματα. Να εκτιμάς τα στάνταρ ή τα προφανή. Δεν είναι τυχαίο που οι κακές ταινίες γίνονται καλύτερες με τον μπάφο. Βασικά, που τα πάντα γίνονται καλύτερα με τον μπάφο. Έχεις άλλη οπτική. Δεν ρίχνεις μια ματιά και απορρίπτεις από συνήθειο. Τη διαβάζεις την πουτάνα τη τζιβάνα και τη νιώθεις.


Για να καταλήξω κάπου, στις διάφορες μπαφοσυνάξεις με φίλους πετιούνται πολλές ατάκες που θα μπορούσαν να εκτιμηθούν μόνο από κλασμένους ανθρώπους και να λειτουργήσουν σαν γνωμικά πάνω σε τζιβάνες. Catchphrases που φαίνονται (και κατά πάσα πιθανότητα είναι) ηλίθιες, αλλά αν τις σκεφτείς λίγο μπορεί - και τόνιζω το Μπορεί- να σου πουν κάτι. Ε, λοιπόν αποφάσισα να καταγράφω όσες πιο πολλές από αυτές μπορώ.
Κι έτσι εγκαινιάζω τη νέα στήλη του blog αυτού ύπο το όνομα Fortune Roaches, με το πρώτο μας γνωμικό.


Fortune Roach #1

Αφού δεν μπορείς να κάνεις κάτι, γιατί να μην κάνεις οτιδήποτε μπορείς?






No comments:

Post a Comment